Pojazdy gastronomiczne w świetle prawa
Pojazdy gastronomiczne to idealny pomysł na biznes, jednak warto się do niego przygotować, tak jak do każdego innego rodzaju działalności. Uwarunkowania prawne dotyczące mobilnej gastronomii wpływają na cały „cykl życia food trucka”- od momentu jego produkcji, aż do wydawania posiłków. Najważniejsze przepisy, które powinien znać każdy, chcący wejść w świat zostaną przedstawione w poniższym artykule
KASA FISKALNA
Obowiązek posiadania kasy fiskalnej w lokalu mają stacjonarne restauracje i firmy oferujące usługi cateringowe dla osób fizycznych, natomiast przepis ten nie obowiązuje mobilnej gastronomii. Foodtrucki nie muszą posiadać kasy fiskalnej o ile roczny przychód nie przekracza 20 tysięcy złotych. W innym przypadku należy zaopatrzyć się w kasę fiskalną w przeciągu dwóch miesięcy, czyli jeśli zaczniemy sezon w czerwcu, a przychód z mobilnej gastronomii w lipcu przekroczy 20 tysięcy złotych, do końca września musi pojawić się w naszym food trucku kasa fiskalna.
Zobacz też: Kasy fiskalne online w 2021 roku – dla kogo będą obowiązkowe?
PODATKI I OPŁATY
Właścicieli foodtrucków obowiązują niższe opłaty na rzecz państwa. Jest to spowodowane faktem, iż auto gastronomiczne nie jest stacjonarną restauracją, tak więc nie prowadzi się w nim usług gastronomicznych, a jedynie sprzedaż produktów i usług. Istotną również rzeczą jest brak obsługi kelnerskiej, dzięki czemu właścicieli mobilnych biznesów omija 5% podatek, który jest pobierany m. in. za pracę kelnera. Wysokość pozostałych opłat zależy od proponowanego asortymentu, np. 5%-owy podatek dotyczy hot-dogów, frytek, grillowanych kiełbasek i hamburgerów. Food trucki serwujące gofry, pieczywo lub ciastka zapłacą dla odmiany 7%-owy podatek. Kolejną opłatą, na jaką należy się przygotować jest opłata za miejsce, w którym chcemy stanąć. Odchodzi nam natomiast opłata za wynajem lokalu.
PRZEPISY PRAWNE
Najczęściej pojawiającym się pytaniem przy planowaniu mobilnego biznesu jest pytanie o to czy food truck to dostawa towarów, czy może świadczenie usług? Ma to znaczenie przy opodatkowaniu, ponieważ lokale świadczące usługi obowiązuje opodatkowanie w wysokości 8%, natomiast w przypadku dostawy towarów ten podatek wynosi 5%. Według polskiego prawa można to określić na podstawie tego, czy dany punkt gastronomiczny oferuje coś dodatkowego, np. kiedy na zewnątrz są stoliki obsługiwane przez kelnerów lub w tle gra muzyka na żywo- mówimy o świadczeniu usług. W przypadku, gdy jedynie wydajemy klientom jedzenie, a oni mogą zabrać je ze sobą i zjeść w dowolnym miejscu, mówimy o dostarczaniu towarów. W takim rozumowaniu prowadzenie food trucka zalicza się jako dostawa artykułów, czyli obowiązuje nas 5% opodatkowanie. Jest to zatem sytuacja sprzyjająca właścicielom mobilnych biznesów.
FoodTrucki i przyczepy gastronomiczne mają mnóstwo zalet. Zgodnie z przepisami podatkowymi, mobilna gastronomia nie jest restauracją, ale działalnością polegającą na dostawie towaru. Ma to swoje plusy. Przede wszystkim niższy podatek VAT. Food Trucki, które nie osiągają 20 tys. zł obrotu rocznie, nie muszą nawet mieć kasy fiskalnej. Z panierkami i marynatami Chicken King, będzie jeszcze prościej, smaczniej i korzystniej.
czyli np. foodtrucki